Kalo tek kontenti
Historia e ditës së Shën Valentinit - 14 shkurt

14 Shkurti është një festë e cila festohet në mbarë botën, e cila i kushtohet dashurisë dhe personit që ne duam. Një ditë për t’a mbajtur prane atë pak më fort, për t’a puthur pak më shumë dhe për t’i thënë se sa mirënjohës jemi që e kemi në jetën tonë.

Shumë te dashuruar e festojnë këtë festë duke “larë” te dashurit e tyre me trendafila të kuq, çokollata, dhe aksesorë të ndryshëm të dizajnuar për të shprehur dashurine e tyre. Në fakt, ne vitin 2020, Federata Kombëtare e Shitjes me pakicë ne USA raporton se 27.4 miliardë dollarë u shpenzuan për dhurata në Ditëe e Shën Valentinit, një rritje afërsisht 25% nga  20.7 miliardë dollarë që ishin shpenzuar një vit më parë. Shiko statistikat

Pra, si u bë Dita e Shën Valentinit aq e madhe dhe e rëndësishme sikurse është sot? Përgjigjja e kësaj pyetje fillon në rradhë të parë se si lindi ajo, e cila është paksa një mister.

Nje dite e mbuluar nga misteri

Pyesni shumë historianë se si e ka marrë emrin Dita e Shën Valentinit ato do t'ju thonë se ajo u emërua pas Shën Valentinit. Sidoqoftë, History.com tregon se kishte të paktën tre shenjtorë të ndryshëm që kanë patur këtë emër ose ndonjë derivat të tij, dhe secili duket se ka historinë e tij.

Për shembull, një nga Shën Valentinit ishte një prift i cili u martua me të dashuruar fshehtas diku rreth vitit 270 Pas Krishtit, pavarësisht nga ligji i Perandorit Claudius II i Romës që të rinjtë nuk mund të martoheshin pasi i bënte ata ushtarë më të mirë. Legjenda thotë se Shën Valentini u vra me vdekje për kryerjen e këtyre ceremonive, megjithatë disa sugjerojnë se ai u vra në të vërtetë për disa arsye të tjera.

Një shpjegim tjetër i mundshëm është se ishte një martir me emrin e Shën Valentinit i cili, ndërsa ishte i burgosur, ra në dashuri me vajzën e guardianit të burgut. Për t'u prezantuar me të, ai i dërgoi asaj një letër, duke e nënshkruar atë "Nga Shën Valentini yt", një nënshkrim që përdoret ende nga shumë njerëz në letra dhe shprehje të tjera dashurie edhe në ditët e sotme.

Cila histori është e drejtë? Askush nuk e di vërtet. Pra, pse e festojmë këtë ditë në 14 Shkurt? Epo, duket se edhe kjo është paksa e paqartë.

Shen Valentin - 14 shkurt

Kuptimet e mundshme të 14 shkurtit

Disa sugjerojnë se kjo datë u zgjodh pasi ishte data kur vdiq Shën Valentini. Të tjerët besojnë se është data kur ai përfundimisht u vendos për të pushuar.

Akoma, të tjerët thonë se 14 Shkurti nuk ka asnjë lidhje me Shën Valentinin dhe ishte, përkundrazi, një datë e zgjedhur nga kisha e krishterë, pjesërisht, për shkak të festës romake, ‘Festa e Lupercalia’, që festohej në 15 Shkurt. Kjo festë ishte një festival kushtuar pjellorisë së grave dhe tokës e cila përfshinte flijimin e dhive dhe qenve.

Një tjetër sugjerim për Shën Valentinin e cila bie në mes të muajit Shkurt është se epoka e Mesjetës, Frëngjishtja dhe Anglishtja thonë se ishte dita që zogjtë filluan të çiftëzoheshin; gjithashtu është edhe dita që njerëzit duhet të festojnë dashurinë e tyre. Dhe shumë veta akoma e festojnë dashurinë e tyre, domethënë deri më sot, dhe ata e bëjnë atë në të gjithë botën.

Dita e Shën Valentinit nëpër botë

Dita e Shën Valentinit aktualisht festohet në Danimarkë, Francë, Korenë e Jugut, Mbretërinë e Bashkuar, Kinë, Evropë, Brazil dhe shumë vende të tjera, sipas Viator, një kompani që hulumton dhe libra, turne dhe aktivitete në të gjithë globin. Ç’do vendndodhje gjeografike ka hedhur edhe traditat e saja për këtë festë.

Për shembull, në Danimarkë, Dita e Shën Valentinit festohet me shkëmbimin e luleve të bardha të shtypura. Megjithatë, në Angli, gratë beqare e nderojnë këtë festë duke vendosur gjethe dafine në jastëkun e tyre një natë më parë, një veprim që mendohet të frymëzojë ëndrrat e burrave që ata do të martohen.

Për më tepër, jo të gjitha vendet festojnë Ditën e Shën Valentinit në të njëjtën ditë. Ndërsa Sh.B.A dhe disa vende të tjera e nderojnë këtë ditë dashurie në 14 Shkurt, Brazilianët festojnë "Ditën e Dashnorit" në 12 Qershor të çdo viti. Versioni i Kinës për Ditën e Shën Valentinit quhet Qixi dhe nderohet në ditën e shtatë të muajit të shtatë hënor, ose diku në fillim të gushtit.

Celebrimi i dashurisë - Shen Valentin

Celebrimi i dashurisë

Megjithëse origjina e Ditës së Shën Valentinit është pak mister dhe festohet në mënyra të ndryshme dhe në kohë të ndryshme nëpër botë, mbase gjëja më e rëndësishme për të mbajtur mend është se ajo simbolizon dashurinë. Një ditë për të qenë mirënjohës për të gjithë njerëzit në jetën tonë që mbajnë një pjesë nga zemrat tona.

Pra, pyetja për ju është: si do ta festoni dashurinë, jo vetëm në ditën e Shën Valentinit, por gjatë gjithë vitit? Megjithëse përgjigjja ka të ngjarë të jetë e ndryshme për secilin prej nesh, një gjë është e qartë. Dashuria është një pjesë kryesore e së kaluarës sonë, të tashmes tonë dhe, shpresojmë, të së ardhmes. Kjo e bën atë të vlefshme për ti festuar, në çdo mënyrë që ju dëshironi.


 • Si funksionon?

  Eshtë porosia juaj e parë edhe keni ndonjë paqartësi?! Më shumë »

 • Pagesat

  Pagesa të shpejta, të sigurta dhe 100% të mbrojtura. Më shumë »

 • Transporti

  Ofrojmë transport të shpejtë në të gjithë Shqiperinë. Më shumë »

 • Keni pyetje?

  Na kontaktoni në ç'do moment në një nga format tona të kontakit »